Duurzaam en stil afval inzamelen
substract_YXJfNDB4NDBfZF8xX3BuZ18vX2Fzc2V0L19wdWJsaWMvX19zaXRlXzEzNC9Nb2RlbHMvSWNvbnM_bc1ed880.png

Cure heeft zijn eerste elektrische wagen voor het legen van ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers in gebruik genomen. De schone en stille kraanwagen wordt vanaf eind oktober ingezet in Eindhoven. De productie van deze specifieke vuilniswagen is een gezamenlijke ontwikkeling van DAF Trucks en VDL Groep en maakt deel uit van een proeftuinproject.

Bij appartementsgebouwen en winkelcentra in Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo worden elektrische inzamelwagens ingezet voor het inzamelen van restafval PBD (plastics likken drankoxen) en papier uit onder- en ovencontainers. Een groot voordeel is natuurlijk dat hij geen schadelijke stoffen zoals CO2 en NOX-uitstoot. Dit in tegenstelling tot de conventionele dieselaangedreven voertuigen die momenteel beschikaar zijn. Elektrische kranen rijden schoon en soepel. Niet alleen  de autos worden elektrisch aangedreven, ook de kranen die de containers van de grond halen en de ovenbouw voor het verdichten van het afval worden elektrisch aangedreven.

''We hebben in Eindhoven grote ambities om CO2 terug te brengen. En dit is een mooie stap, en hopelijk inspireert het andere bedrijven om ook over te gaan op duurzame brandstoffen. Bovendien is elektrisch rijden stil en het zorgt voor schonere lucht in onze stad. Beter kan niet.''

Rik Thijs, Wethouder Klimaat & Energie.

Proeftuinproject

De introductie van deze kraanwagen is onderdeel van het pilotproject E-WASTE waarin afvalinzamelaars Cure, HVC, ROVA en de gemeente Rotterdam participeren. De vier DAF CF frames zijn hiervoor uitgerust met een VDL E-Power variant. De Hia-kraan en de VDL Translift-opouw worden elektrisch aangedreven door een hoofdaccu. TNO is verantwoordelijk voor de metingen en rapportage van dit project. De opgedane ervaring en kennis is op schaal toegepast.

''Dit elektrische voertuig past naadloos in onze  ‘slimme mobiliteit’-strategie die neerkomt op design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en mobiele diensten. In de leefbare stad van de toekomst wordt emissievrij gereden en is geluidsreductie gemeengoed. Dit voertuig biedt veel mogelijkheden om verder te innoveren en bij te dragen aan een beter klimaat. Fantastisch om te zien hoe er in deze branche intensief wordt samengewerkt aan de nieuwe generatie voertuigen. Wij zijn trots op het resultaat. Dit is een belangrijke stap naar de seriematige productie, waarbij de eerste leveringen aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 worden verwacht.''

Directeur VDL Translift, Mathijs van der Mast