Albert Heijn onderweg naar groen, groener, groenst
substract_YXJfNDB4NDBfZF8xX3BuZ18vX2Fzc2V0L19wdWJsaWMvX19zaXRlXzEzNC9Nb2RlbHMvSWNvbnM_bc1ed880.png

Door een verbeterd laadsysteem kan met de door DAF Trucks en VDL Groep ontwikkelde DAF CF Electric met VDL E-Power-technologie grote stappen voorwaarts worden gezet. Door slim te laden is deze elektrische vrachtwagen in staat om ruim 300 kilometer per dag af te leggen. De batterij volledig opladen neemt nu nog maximaal een halfuur in beslag.

VDL E-Power Technology

Het doorontwikkelde VDL E-Power-laadsysteem is uitgerust met vloeistof gekoelde laadkabels en verzwaarde stekkers waardoor gedurende de reguliere operatie – bijvoorbeeld tijdens de pauze van de chauffeur of het laden en lossen – de batterij van de e-truck met maximaal 300 kW kan worden geladen. Daarna beschikt de chauffeur, net als bij aanvang van de dienst, opnieuw over een accu met volledige capaciteit.

Van ‘bron tot wiel’

De eerste drie laders van het nieuwe type (maximaal 300 kW) staan bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. De stroom voor deze laadpalen is afkomstig van duizenden zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Daardoor wordt ‘groene’ lokaal opgewekte energie gebruikt om de e-trucks op te laden waardoor sprake is van een volledig duurzaam systeem van ‘bron tot wiel’. Tijdens de veldtesten zijn door de zes volledig elektrische trucks gezamenlijk meer dan 150.000 ‘schone’ kilometers afgelegd. Die afstand staat gelijk aan bijna vier keer de aarde rond.

18 uur per dag, 7 dagen per week

Bij Tinie Manders Transport heeft de elektrische truck al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt het voertuig 7 dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het gaat voornamelijk om kortere ritten in de regio Eindhoven. “De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF-truck”, stelt mede-directeur Eveline Manders. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt om een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en het lossen. Als je daarmee rekening houdt, dan is de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldige oplossing.”

“Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt om een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en het lossen. Als je daarmee rekening houdt, dan is de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldige oplossing.”

Eveline Manders, Directeur/eigenaar Tinie Manders Transport

Over de DAF CF Electric VDL E-Power

De DAF CF Electric met VDL E-Power-technologie is een volledig elektrische 4x2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer in stedelijke gebieden met enkel- of dubbelassige trailers en GVW’s tot 37 ton. De truck is gebaseerd op de DAF CF –'International Truck of the Year 2018' – en opereert volledig elektrisch, dankzij VDL's E-Power Technology. De kern van de intelligente aandrijflijn is een 210 kilowatt elektromotor, die energie krijgt van een lithium-ion batterijpakket met een totale capaciteit van 170 kilowattuur. De CF Electric is geschikt voor het vervoer van hoge volumes binnen stedelijke distributie.